Beter onderzoek maximale hoeveelheden vitamine B6 in supplementen en voeding nodig

 


030 Utrecht Voeding Gezondheid -- Een langdurig hoge inname van vitamine B6 kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten. Daarom is er in Nederland een wettelijk maximum vastgesteld voor hoeveel B6 er in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen mag zitten. Echter is onderzoek nodig naar de vorm van B6 die deze klachten veroorzaakt.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kondigde in 2024 aan het wettelijke maximum te willen verlagen, naar aanleiding van een opinie van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) uit 2023. Daarin werd de aanvaardbare bovengrens (UL) voor vitamine B6 verlaagd van 25 mg/dag naar 12 mg/dag, op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Daarom onderzoekt het ministerie van VWS of de huidige Nederlandse maxima aangepast moeten worden. Om die afweging goed te kunnen maken, publiceerde het RIVM onlangs een rapport waarin verschillende scenario’s worden doorgerekend voor het verlagen van de maximumhoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen en verrijkte voeding.

Verlaging niet de oplossing

Vitamine B6 komt regelmatig negatief in het nieuws vanwege het risico op zenuwpijn bij gevoelige mensen. Brancheorganisatie NPN vindt het belangrijk dat dit probleem serieus wordt genomen, maar vreest dat een verlaging van de maximaal toegestane hoeveelheid niet de juiste oplossing is. Klachten kunnen namelijk zelfs optreden bij lage hoeveelheden, of via vitamine B6 uit voeding. Dit komt waarschijnlijk door genetische aanleg, waarbij sommige mensen extra gevoelig zijn voor bepaalde vormen van deze vitamine.

Een verlaging van de maximum toegestane hoeveelheid pakt het werkelijke probleem niet aan. Het is belangrijk eerst te onderzoeken welke vormen van vitamine B6 veilig zijn voor iedereen. In eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van NPN door de Universiteit Maastricht, werd al bevestigd dat één specifieke vorm mogelijk geen bijwerkingen geeft bij gevoelige personen. Meer onderzoek is nodig voordat beleid hierop kan worden aangepast. Het is belangrijk te bepalen of er één vorm van vitamine B6 het veiligst is voor alle gebruikers. Deze vorm zou dan als enige toegestaan moeten worden in voedingssupplementen.

Berekening van de vrije ruimte

In het rapport heeft het RIVM doorgerekend hoeveel vitamine B6 mensen gemiddeld via hun gewone voeding binnenkrijgen. Wat daarbovenop nog veilig kan worden toegevoegd met supplementen en verrijkte voeding, wordt de ‘vrije ruimte’ genoemd.

Het rapport werkt verschillende scenario’s uit voor de verdeling van deze vrije ruimte: een scenario waarin alle ruimte naar supplementen gaat, een waarin de ruimte volledig naar verrijkte voeding gaat, en een scenario met een verdeling over beide productgroepen.

Aandacht voor gevoelige groepen

Het RIVM benadrukt dat sommige mensen mogelijk gevoeliger zijn voor vitamine B6, mogelijk door genetische aanleg. Bij hen kunnen klachten optreden bij lagere innames dan de bovengrens. Meer onderzoek naar deze gevoeligheid is volgens het instituut nodig. Ook adviseert het RIVM om het ministerie te laten overwegen waarschuwende teksten verplicht te stellen op producten waaraan vitamine B6 is toegevoegd.

Eigen verantwoording lidstaten

De Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie werken aan harmonisatie van maximale gehaltes aan vitamines en mineralen in voeding en supplementen. Zolang er nog geen Europese regeling is, blijft het de verantwoordelijkheid van lidstaten om zelf regels op te stellen. Het is nu aan het ministerie van VWS om te besluiten welke maximumhoeveelheden vitamine B6 in Nederland gaan gelden.

 

Reacties