035 Hilversum Leefstijl Gezondheid -- Uit een recent gepubliceerde studie blijkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking te weinig micronutriënten binnenkrijgt. Het gaat om essentiële voedingsstoffen zoals jodium, calcium, vitamine E en diverse andere vitaminen en mineralen. Vooral in lage- en middeninkomenslanden vormen deze tekorten een groot risico voor de volksgezondheid. In het onderzoek werd een nieuwe methode gebruikt om de inname van micronutriënten in te schatten. Daarmee is dit het eerste onderzoek dat de inname van vijftien essentiële micronutriënten op wereldwijde schaal nauwkeurig in kaart heeft gebracht.
De onderzoekers keken naar de inname van vijftien vitamines
en mineralen, namelijk calcium, jodium, ijzer, riboflavine (vitamine B2),
foliumzuur, zink, magnesium, selenium, thiamine (vitamine B1), niacine
(vitamine B3) en vitamines A, B6, B12, C en E. Uit de resultaten bleek dat meer
dan 5 miljard mensen wereldwijd onvoldoende jodium (68% van de
wereldbevolking), vitamine E (67%) en calcium (66%) binnenkrijgen. Andere
micronutriënt tekorten komen ook veel voor: meer dan 4 miljard mensen krijgen
niet genoeg ijzer (65%), riboflavine (vitamine B2) (55%), foliumzuur (54%) en
vitamine C (53%) binnen. De minste tekorten waren te zien voor niacine
(vitamine B3), thiamine (vitamine B1) en selenium. Van deze micronutriënten had
respectievelijk 22%, 30% en 37% van de wereldbevolking een tekort.
Bij de schattingen is geen rekening gehouden met verrijking
van voedingsmiddelen en het gebruik van voedingssupplementen. Het zou dus
kunnen dat het tekort voor sommige voedingsstoffen is overschat, zoals voor
jodium. Tegelijkertijd is suppletie en verrijking van veel van deze
voedingsstoffen ongebruikelijk in een groot deel van de wereld.
Grote verschillen in tekorten tussen regio’s en geslacht
De ernst en aard van de tekorten variëren sterk tussen
regio’s, leeftijdsgroepen en geslachten. In regio’s zoals Zuid-Azië en
Sub-Sahara Afrika werden de hoogste percentages van tekorten gevonden, vooral
voor calcium, ijzer en vitamine B12. In deze regio’s hebben jongvolwassenen en
vrouwen in de vruchtbare leeftijd vaak de grootste tekorten, wat gevolgen kan
hebben voor de algehele gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. In
vergelijking met andere regio’s komt in Europa een tekort aan calcium en jodium
relatief weinig voor.
Vrouwen blijken wereldwijd vaker een tekort te hebben aan
jodium, vitamine B12, ijzer en selenium dan mannen. Andersom krijgen mannen
wereldwijd gezien vaker te weinig calcium, niacine (vitamine B3), thiamine
(vitamine B1), zink, magnesium en de vitamines A, C en B6 binnen dan vrouwen.
Nieuwe methode voor inschatting van tekorten
Het onderzoeksteam ontwikkelde een nieuw model om de
risico’s op micronutriëntentekorten per land, leeftijd en geslacht nauwkeuriger
in kaart te brengen. Ze gebruikten voedingsgegevens uit 31 landen en de
gegevens van 185 landen uit de Global Dietary Database. Ze vergeleken de
gegevens met de wereldwijde afgestemde voedingsbehoeften, waardoor ze voor
99,3% van de bevolking de inname van de 15 micronutriënten konden schatten.
Conclusies en vervolgstappen
De onderzoekers concluderen dat het onderzoek de enorme
schaal van wereldwijde micronutriënt tekorten benadrukt. Ze hebben de code en
andere gegevens openbaar gemaakt, zodat anderen de resultaten kunnen gebruiken
voor verder onderzoek. De onderzoekers hopen dat de analyse inzicht biedt in
belangrijke voedingsuitdagingen in bepaalde regio’s en dat het leidt tot een
beter begrip van de wereldwijde tekorten. Daarnaast hopen ze dat de analyse
bijdraagt aan effectieve interventies om tekorten aan te pakken.
Bron: Passarelli, S., Free, C. M., Shepon,
A., Beal, T., Batis, C., & Golden, C. D. (2024). Global estimation of dietary
micronutrient inadequacies: a modelling analysis. The Lancet Global Health, 12(10),
e1590-e1599. Zie ook NPNinfo. Foto: Adobe.
Reacties
Een reactie posten