Gooise Meren in top gemeenten met miljoenenwoningen


035 Gooise Meren Politiek Maatschappij — Het aantal miljoenenwoningen is in 2023 voor het tiende jaar op rij toegenomen. De stijging kwam uit op ruim 1%, waardoor in Nederland de grens van 200.000 miljoenenwoningen in zicht komt. Blaricum komt ook in de top voor.


Het groeipercentage is in het afgelopen jaar wel flink afgevlakt ten opzichte van de jaren ervoor. Het analysebedrijf Calcasa keek naar de ontwikkeling van het aantal miljoenenwoningen in de afgelopen 10 jaar. In deze periode is het aantal met een factor veertien toegenomen, van ruim 14.000 in 2013 naar 197.000 eind 2023. Waar in 2013 vrijwel alleen vrijstaande huizen miljoenenwoningen waren, zijn tegenwoordig steeds meer ‘doorsnee’ woningen meer dan een miljoen waard.

Ontwikkeling miljoenenwoningen

Aan het einde van 2023 telde Nederland 197.000 woningen met een waarde boven een miljoen, een toename van ruim 1% ten opzichte van 2022. Deze procentuele stijging van het aantal miljoenenwoningen is wel flink lager dan de stijging in de jaren ervoor. In de periode van 2020 tot 2022 steeg het aantal miljoenenwoningen van 60.000 naar 195.000. Dit komt neer op een gemiddelde stijging van bijna 50% per jaar. In de periode daarvoor (2013 tot 2019) was de gemiddelde stijging met circa 30% iets lager, maar nog altijd fors. Aan deze grote procentuele stijgingen is in 2023 dus een eind gekomen. 

Miljoenengemeenten, -buurten en -straten

Amsterdam blijft de gemeente met de meeste miljoenenwoningen in Nederland. In de hoofdstad staan ongeveer 20.000 woningen met een waarde van een miljoen of hoger. Den Haag volgt met ongeveer de helft van het aantal miljoenenwoningen dat Amsterdam telt. Hierna volgen Rotterdam, Gooise Meren en Utrecht, die op hun beurt ieder ongeveer de helft van het aantal van Den Haag hebben. Bloemendaal is nog altijd de koploper wat betreft het percentage miljoenenwoningen. Ongeveer de helft van de woningen in deze gemeente heeft een waarde boven het miljoen.

Laren en Blaricum bij runners-up

Laren (45%), Blaricum (41%), Wassenaar (40%) en Heemstede (36%) volgen op gepaste afstand. Ondanks een lichte daling staan hier nog altijd ruim 1.300 miljoenenwoningen. De Heemsteedse Dreef in Heemstede heeft ruim 1.250 miljoenenwoningen, waarna, Blaricum-Dorp in Blaricum, de Vogelwijk in Den Haag en Kralingen Oost in Rotterdam volgen met ongeveer 1.000 miljoenenwoningen.

Ontwikkeling in de afgelopen 10 jaar

Het aantal miljoenenwoningen is in de afgelopen 10 jaar van enkele duizenden naar bijna tweehonderdduizend gestegen. De samenstelling van de voorraad is door de jaren heen flink veranderd. In 2013 stond Wassenaar met 1.650 miljoe­nenwoningen nog op de tweede plaats. Ondanks dat het aantal in Wassenaar in 2023 bijna verdubbeld is, staat het tegenwoordig op de achtste plaats. Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Haarlem, Amstelveen en Heemstede zijn Wassenaar voorbijgegaan. Amsterdam heeft in absolute zin de grootste stijging ondergaan. In de hoofdstad staat op dit moment, met 20.000 miljoenenwoningen, ongeveer 10% van het totaal in Nederland. Ter vergelijking: in 2013 stonden nog slechts 4.000 miljoenenwoningen in de hoofdstad.

Tien jaar geleden lagen de miljoenenwoningen voornamelijk in de Randstad. Tegenwoordig zijn -ze overal in Nederland te vinden. Zo hebben gemeenten als Zwolle, Tilburg, Eindhoven, Leeuwarden en Lelystad er veel miljoenenwoningen bij gekregen. Onderstaande kaarten laten het percentage miljoenenwoningen per gemeente in 2013 en in 2023 zien.

Meer rijtjeswoningen

Het type miljoenenwoning is door de jaren heen ook veranderd. In 2013 was bijna 70% van de miljoenenwoningen een vrijstaande woning. Tegenwoordig vertegenwoordigen vrijstaande woningen nog ongeveer de helft van de miljoe­nenwoningen. In Amsterdam is de verschuiving van het type woning het meest opvallend. Het aandeel van beneden- en bovenwoningen is tegenwoordig meer dan twee keer zo groot als vrijstaande woningen. Onderstaande tabel laat de verschuiving in de verschillende type woningen zien.


Reacties