Hilversum wil verkeer beter laten doorstromen met ruimte voor fiets en OV

 


035 Hilversum Politiek Maatschappij -- Een autoluwe binnenstad om de verkeersveiligheid en leefbaarheid in het centrum te vergroten, zero-emissiezones voor vrachtverkeer in het centrum en op de Gijsbrecht, meer fietsparkeerplekken en minima-ouderen gratis in Hilversum met de bus! Dat zijn speerpunten voor het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040 van de mediastad.

 

Hilversum klaar maken voor de toekomst en de stad bereikbaar en leefbaar houden voor inwoners en bezoekers, ondanks het stijgende inwonertal en aantal arbeidsplaatsen is het voornaamste doel van het college van burgemeester en wethouders met het pakket aan maatregelen in het Uitvoeringsprogramma Mobiliteitsvisie 2040. 

Maximumsnelheid verlaagd

Binnen de centrumring en op delen van de centrumring van Hilversum wordt de maximumsnelheid op korte termijn verlaagd tot 30 km per uur (onder andere de Groest, Herenstraat, Veerstraat). Hierdoor krijgen fietsers en voetgangers meer ruimte. Ook komen er extra nieuwe fietsparkeerplekken in Hilversum bij en worden de komende jaren (tot 2028) diverse zogenoemde doorfietsroutes gerealiseerd tussen NS-station Hilversum en omliggende gemeenten, waaronder Amersfoort en Utrecht. In dat kader worden op diverse routes door Hilversum de fietsvoorzieningen verbeterd (o.a. de Herenstraat en Havenstraat).

Doorstroming buitenring: Hilversum bereikbaar houden voor iedereen  

Voor het verbeteren van de doorstroming op de buitenring zijn diverse maatregelen opgenomen, zowel voor de Johannes Geradtsweg als de Diependaalselaan. Aan de ene kant gaat het om fysieke maatregelen, zoals het aanpassen van kruisingen en rotondes, waaronder het dr. J.M. den Uylplein. Aan de andere kant gaat het om het weren van doorgaand verkeer door het aanpassen van de routeinformatie van navigatiesystemen en om het afwaarderen van de Provinciale wegen zoals de N201, bijvoorbeeld door de snelheid aan te passen van 80 km per uur naar 60 km per uur. Ook wil de gemeente meer slimme verkeerslichten plaatsen, die met elkaar kunnen communiceren en zich kunnen aanpassen aan de actuele verkeersomstandigheden.

Betaald parkeren uitbreiden

Een autoluwe binnenstad vraagt ook om een nieuw, betaald parkeerbeleid. Door uitbreiding van het gereguleerde parkeergebied wordt parkeren in de binnenstad voor bezoekers daarom minder aantrekkelijk. Daarnaast worden de parkeernormen van woningen boven winkels versoepeld. Hiermee wordt het makkelijker voor ontwikkelaars om extra woningen te realiseren in de binnenstad. De aanleg van laadpalen krijgt prioriteit om elektrisch vervoer te stimuleren.

Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040

Het Uitvoeringsprogramma Mobiliteitsvisie 2040 wordt op 19 juli ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarna kan zo snel mogelijk worden gestart met de uitvoering. Lees meer over het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2040 op bouwenaanhilversum.nl/mobiliteit2040.

 

Reacties