Binnenkort op de kaart: restaurateurs uit Het Gooi kiezen Cuvée Gastronomique

035 ’s-Graveland Eemnes Economie Uitgaan — Hij komt er weer aan: de nieuwe Cuvée Gastronomique! Wijnliefhebbers kunnen ervan uitgaan dat ze hiermee bij een geselecteerd aantal restaurants een prachtige witte wijn uit het Franse Pouilly sur Loire bij hun gerechten kunnen kiezen.


Al enkele jaren geleden kwam wijnimporteur Arend-Jan ‘de Wijnman’ Van den Broek in samenspraak met enkele chef-koks en sommeliers op het idee om een goede wijn te selecteren. Die wijn zou goed bij de gerechten moeten passen en bij deze restaurants een toegevoegde waarde geven. Een unieke wijn, die in 2018 zelfs speciaal werd samengesteld door de deelnemende chefs. Dit jaar togen Arend-Jan, een chef-kok en een sommelier naar de wijngaarden voor een nieuwe editie. En we waren er natuurlijk bij!

Maandagochtend 09.15 uur aan de wijn

De chef-kok die op zondag de reis naar het zuiden ondernam was Meindert Groen van Restaurant ’t Swaentje in ’s-Graveland. Ook Ed van Steijn, sommelier bij ’t Kalkoentje in Rhenen, trok naar Pouilly sur Loire om de volgende ochtend om 09.00 uur bij Domaine Cailbourdin in Tracy sur Loire op de deur te kloppen, waar wijnmaker Loic de deur opende. En hij was helemaal voorbereid, om 09.15 uur waren de eerste glazen al gevuld. Aangezien ze nog moesten worden gebotteld proefden de professionals recht uit het vat. Een bijzondere ervaring, omdat ze wisten dat de wijn pas een maand later gebotteld zou worden en dus nog wat ontwikkeling zou krijgen. De eerste indruk was verrassend. De Racine-variant maakte een grote indruk. Maar uiteraard werden ook andere varianten - Les Cris, Les Cornets en Tryptique waarvan de druiven op drie grondsoorten worden geteeld - beoordeeld. En om het helemaal grondig te doen, zette Loic ook nog van alle varianten een variant van 2021 voor ze klaar. “We zijn eruit”, sprak Ed als eerste het verlossende woord. Eigenlijk was het duidelijk, omdat de eerste indruk gelijk de juiste was. Een sprankelende witte wijn gaat het etiket ‘Cuvée Gastronomique’ krijgen. Fris en toch met een uitgesproken smaak, een fruitige neus, citrus- lichte vruchtengeuren maar in de mond gelijk heel volwaardig. En die komt bij hen in de zaak maar ook bij onder meer restaurant De Lage Vuursche in Lage Vuursche en Restaurant De Monnikendam in Amersfoort.

Ook bezoek aan Sancerre

Met het werk rond de klok van elven erg grondig te hebben gedaan maakte het gezelschap van de gelegenheid gebruik om ook in de regio nog een kijkje te nemen. Natuurlijk had Arend-Jan de nodige kennis om onderweg wijngaarden en kastelen te laten zien. Ook vertelde hij veel wetenswaardigheden over wijnen (die je trouwens ook in de vlogs op zijn Youtubekanaal kan zien).  In de middag stond een bezoek aan de kelders van Dominique Roger in Bué op het programma waar Arend-Jan van de gelegenheid gebruik maakte om de bus eens goed vol te laden. “Er zijn echt veel bestellingen gekomen en als we er dan toch zijn…”, vertelde hij opgewekt. 

Oliemolen op waterkracht


In de avond kan een ‘table d’hôte’ met oorspronkelijke en regionale gerechten natuurlijk niet ontbreken. De volgende dag brak de harde werkelijkheid toch echt aan en keerde het gezelschap huiswaarts. Echter voor het moment van afscheid brachten ze een bezoek aan een notenoliemolen op waterkracht in Donzy. Een schitterende belevenis om in deze monumentale molen hazelnoten en walnoten te zien worden gemalen tot schitterende olie die heerlijk smaakt op bijvoorbeeld salades. De film bij het artikel vind je ook in het Youtubekanaal van Arend-Jan. Meindert liet zichzelf inspireren door de olie en de confit de canard die in de bijbehorende winkel te vinden waren.

En de geselecteerde wijn? Die wordt binnenkort gepresenteerd. Houd daarvoor het Youtubekanaal van Arend-Jan de Wijnman in de gaten (tip: abonneer je er gewoon even op!)


Reacties