Hart voor Humor gaf knipoog naar samenleving


035 Blaricum Cultuur Uitgaan — In een bijzondere omgeving trad afgelopen zaterdag een comedygezelschap op: Hart voor Humor. Zij gaven een grote knipoog naar de ontwikkelingen die nu spelen in een interactieve voorstelling onder het motto: comedy van het vrije woord.


Het publiek had de gouden cabaretversregel al in acht genomen: niet op de eerste rijen gaan zitten. Maar de gastheer van de avond, Taco, maakte daar snel een einde aan en riep de mensen naar de voorste zitrijen. Mensen die meer aan de zijkant zaten maakten daar gebruik van. En ze werden tijdens de avond ook goed betrokken in het spel van de vijf artiesten die op het bescheiden podium klommen.

Volledige line-up

Alle artiesten die verbonden zijn aan het collectief Hart voor Humor werden door Taco naar voren geroepen. Zo kwam daar Pieter Hordijk, die met droge humor de hedendaagse onderwerpen op een scherpe manier onder woorden bracht. Gewone situaties kregen een heel eigen wending en lieten je als publiek echt het perspectief even veranderen.

Chris van der Ende heeft in zijn carrière zodanige grappen gemaakt dat hij op tv niet meer gewenst was. Hij ging ook in op de huidige maatschappelijke ontwikkelingen en stak zijn tong niet onder de riem. Hij maakte de slogan van de groep zeker waar en zette het publiek een spiegel voor van de samenleving waarmee we vandaag de dag te maken hebben.

Wouter Meijs nam hierna de vloer zoals de Amerikanen en Britten zeggen. Hij sloot verder aan bij zijn voorgangers. Het publiek kon rekenen op de scherpe kwinkslagen naar de regering, ‘woke’ bewegingen en andere zaken die nu actueel zijn.

Jonathan Krispijn, de oprichter van Hart voor Humor nam het virtuele stokje van hem over. Met zijn media-achtergrond had hij weer een andere invalshoek. Hij hield het publiek geboeid tot Paul uit Utrecht als laatste comedian de avond concludeerde. Hij schetste erg scherp (voor sommigen uit het publiek wat té) de toekomstige samenleving waarover hij een cynische saus heeft gegoten.

Bevrijdend

Napratend bleken de optredens verfrissend te zijn en bevrijdend. Op zich niet vreemd. Het collectief is ontstaan in de tijd dat hun optredens door invoering van de QR-code moeilijker werden gemaakt. In dat opzicht zou je ‘bevrijdend’ best letterlijk kunnen nemen. Het is krachtig dat deze groep stand-up comedians elkaar heeft gevonden en ieder optreden belooft weer een eigen karakter te hebben. Door het jaar heen evolueert het programma door de regelmatige try-outs die weer nieuwe elementen inpassen. De voorstelling belooft zo steeds actueel te blijven. We sluiten niet uit dat we ze vaker in ’t Gooi gaan zien!


Reacties