Over de kop van een turnster - boekbespreking

 


035 Soest Cultuur Vrije tijd Sport -- “Wat er allemaal in mijn hoofd omging tijdens en na mijn turncarrière in de ontdekkingstocht naar mezelf” - Het verhaal van een kind in een turnpakje - Boekbespreking door Jos de Jong.

Shalina Groenveld is een ex-turnster die al op jonge leeftijd jarenlang meedraaide in de top van de Nederlandse turnwereld.

“Als kind droomde ik ál van goud. Van het podium. Van applaus. Ik stond als achtjarige al rechtop in een strak pakje, met een glimlach die geoefend was; niet nep, maar ook niet vrij. Elke sprong had een score. Elke fout had een stilte.”

De turnsport is voor veel kinderen een bron van plezier, maar kent ook een donkere kant. Voor een buitenstaander lijkt het allemaal zo mooi; topsport beoefenen, lekker trainen, in the picture staan, alleen maar leuke dingen doen, prijzen pakken etc. Wat daar echter allemaal aan ten grondslag ligt en wat je daar van kinds af aan allemaal privé voor moet opgeven en accepteren, is enorm, bijna buitensporig en kindonwaardig.

Waarom dit boek

De veelheid van deze en andere turnopenbaringen die je als jonge turnster meemaakt, waren voor Shalina aanleiding om haar eigen ervaringen op papier te zetten. In dit met vele feiten ondersteunde boek neemt zij geen blad voor de mond en doet ze openhartig verslag van alles wat zij als kind in de turnsport heeft meegemaakt. Ze heeft het boek niet alleen geschreven om te helen, maar ook om anderen te laten zien dat er een uitweg is uit mentaal lijden en dat er een weg is naar geluk, vergeving, dankbaarheid en blijdschap.

"Glinster op het podium, tranen in de kleedkamer"

Iedereen zegt dat ik talent heb. Mama zegt het. De trainer zegt het. Zelfs de jury, als ze glimlachen wanneer ik afzwaai. Ik ben pas negen, maar mijn dagen lijken soms al volwassener dan die van grote mensen. Om zes uur op, een boterham in de auto, en dan urenlang draaien, springen, vallen, opnieuw. Tot het goed is. Tot het perfect is.

Gebiologeerd door turnen

Vanaf haar vierde was Shalina gebiologeerd door turnen. Ze trainde meerdere keren per week, werd begeleid door verschillende coaches en kreeg al vroeg te maken met harde druk om te presteren. Haar jeugd draaide volledig om topsport, niet om kindzijn. Alles moest wijken voor het streven naar medailles en perfectie. Alles draaide om trainen, sporten, perfectie, het onderste uit de kan halen en het maximale uit je lichaam persen om nationaal en internationaal maximaal te kunnen presteren en prijzen te behalen. Dat een dergelijke levenswijze zijn tol eist, moge duidelijk zijn.

Turnterreur, misbruik

In de zomer van 2020 kwamen er allerlei negatieve verhalen uit over turnterreur, machtsmisbruik, vernedering en erkenning van grensoverschrijdend gedrag. Het is bepaald niet niks als je als jonge turnster wordt gedomineerd en geïndoctrineerd door de harde aanpak van je trainers, hoe het contact met je ouders en eigenlijk met iedereen verandert, je je familie, vrienden en vriendinnen niet of in ieder geval veel te weinig meer ziet, je allerlei gezellige feestje en uitjes aan je voorbij moet laten gaan omdat je voor topsport hebt gekozen

Levenswijze en ontwikkeling

De ontwikkeling van een ‘topsportkind’ loopt volslagen anders dan van een kind in het reguliere cq ‘normale’ leven. Je hebt op deze leeftijd nauwelijks enige beleving van de voor elk kind zo ontzettend belangrijke jeugd. Eigenlijk word je op veel te jonge leeftijd al geconfronteerd met aspecten als verdriet, haat, vreugde, jaloezie, trots en vooral ook incasseringsvermogen. Je bent hoofdzakelijk bezig met trainen, trainen en trainen en er wordt al snel van je verwacht dat je een enorm incasseringsvermogen opbouwt.

Dat deze levenswijze hele nare toekomstige consequenties kan hebben, is voor de meeste mensen volslagen onbekend, maar wordt door Shalina haarfijn, betrokken en op zeer persoonlijke wijze uit de doeken gedaan. Als je eenmaal aan haar boek bent begonnen, wil je maar al te graag verder lezen om een echte indruk te krijgen van wat er allemaal van jonge (top)turnsters wordt verwacht. Deze dame heeft heel veel meegemaakt.

Trots en gewoon even kind zijn

Op de wedstrijd hoor ik applaus. Ik zie flitsen van camera’s. Dan ben ik trots. Dan voel ik me licht, alsof ik echt vlieg. Maar daarna, als ik alleen in de auto zit met mama, zeg ik vaak niks. Soms vraag ik me af: is dit normaal? Dat ik zo moe ben dat ik niet meer wil spelen. Dat ik bang ben om fouten te maken. Dat ik andere kinderen op het plein zie rennen en denk: wanneer heb ik dat eigenlijk voor het laatst gedaan?

Soms fluistert een stemmetje in mij: ‘Mag ik ook eens even gewoon kind zijn?’
En toch… als ik vlieg op de balk, als mijn handen het brons aanraken, voel ik iets magisch. Alsof alles klopt. Maar misschien moeten mensen weten: achter de glinstering zit ook een traan. En achter elk klein meisje in een turnpakje zit een kind dat voelt.

Eenzaam

Jarenlang was Shalina boos. Op de turnwereld, om hoe die in elkaar steekt en hoe coaches jonge meisjes jarenlang in hun macht kunnen houden. “Als turntalent ben je zo intensief bezig met je sport, er is geen tijd voor feestjes of speelafspraakjes, ik moest altijd trainen. Daardoor was ik heel eenzaam en ben ik veel gepest. Ik was ook nog eens heel verlegen, maar dat zag de buitenwereld als ‘arrogant’. De enige die je begrijpen zijn de andere turnsters. Maar dat zijn ook je concurrenten. De coaches lieten dan ook geen mogelijkheid onbenut om ons tegen elkaar op te zetten. Ik heb me vaak afgevraagd: waarom heeft niemand ingegrepen?”

Shalina was dan ook boos op haar ouders. “Dan dacht ik: ‘Waarom hebben ze mij niet van turnen afgehaald?’ Maar omdat ik na elke les trots vertelde wat ik geleerd had, hadden ze geen enkel idee van wat er speelde in de turnhal, wisten ze niet dat ik gekleineerd werd en me ongelukkig voelde. Ze dachten te doen wat voor mij het beste was’.

Zwart gat

Nadat Shalina op 16-jarige leeftijd stopte met turnen op hoog niveau, belandde zij in een ‘zwart gat’ omdat ze de druk om altijd maar weer op hoog niveau te moeten presteren, niet langer meer aankon. “Toen ik op mijn zestiende stopte, viel ik. Niet letterlijk (dat mocht niet), maar vanbinnen. Ik heb geleerd niet te huilen als ik val, want dan wordt de coach stil. En als de coach stil is, weet ik dat ik iets verkeerd deed. De stilte in een wedstrijd na een fout. Geen applaus. Geen oordeel. Maar ook geen richting meer. Ik wist niet wie ik was zonder turnen. Alleen dat ik moe was. En boos. Op iedereen. Op niemand. Op mezelf. Ik kon het niet meer aan: de druk, de verwachtingen, ik stopte en belandde in een zwart gat. Ze zeggen dat als je aan topsport doet, je leert doorzetten. Maar niemand leert je wie je bent als je stopt, wie je bent als je geen applaus meer krijgt en je voor het eerst in je leven moet bedenken wat jij eigenlijk wil.

Depressie en overlevingsstand

De jaren daarna stonden in het teken van een intensieve zoektocht naar zichzelf. Ze worstelde met depressieve gevoelens en voelde zich gevangen in overlevingsstand. Pas toen andere oud-turnsters in 2020 hun verhalen deelden, viel bij haar het kwartje. Eindelijk begreep ze waar haar gevoelens vandaan kwamen – ze was niet de enige. Het besef bood ruimte voor erkenning en heling.

“Ik heb jarenlang in de overlevingsstand gestaan”, bekent ze. “Om mijn verleden maar niet in de ogen te hoeven aankijken.” Toen twee jaar geleden andere oud-turnsters met hun eigen verhalen over machtsmisbruik, vernedering en grensoverschrijdend gedrag naar buiten traden, besefte Shalina pas dat het niet normaal was dat ze zich altijd zo rot voelde. “Ik ben hen enorm dankbaar dat zij de deur open hebben gezet. Hun verhalen zijn zo herkenbaar. Ik dacht dat ik de enige was. Dáár komen mijn gevoelens dus vandaan.”

Wat niemand zag, was hoe zwaar mijn vleugels wogen

Als kind droomde ik van de hoogste balk. Van goud, applaus, van vliegen zonder vleugels. In mijn hoofd danste ik al lang voor ik leerde lopen. De turnzaal was mijn wereld, de sprongen mijn taal. Maar wat niemand zag, was hoe zwaar mijn vleugels wogen (Theo Olthuis).

Jarenlang had Shalina een masker op: naar buiten toe speelde ze mooi weer, maar eenmaal thuis was ze moe, boos op alles en iedereen en had depressieve gevoelens. “Ik ging maar door, altijd moest er maar gepresteerd worden. Het was ook vluchtgedrag: als je iets niet erkent, dan is het er ook niet. Dat ik middenin een burn-out zat, wilde ik niet zien. Ik móest door voor mijn gezin. Hun komst hield me op de been’.

De juiste weg terug

Shalina heeft haar boek dan ook niet alleen geschreven om te helen, maar ook om anderen te laten zien dat er, ondanks alles een weg terug is, een weg naar jezelf, een weg naar geluk, vergeving, dankbaarheid en blijdschap.

Over de auteur

Shalina Groenveld (1988) is een ex-topturnster die jarenlang meedraaide in de absolute top van de turnsport. In dit boek schrijft zij over haar ervaringen en denkwijze tijdens en na haar topsportcarrière. Ze is moeder van twee kinderen en leerkracht in het basisonderwijs. Zelf doet ze ook aan bodybuilden en is weer regelmatig te vinden in de turnhal.

Negatieve gevoelens ombuigen naar positieve

Door haar trauma’s onder ogen te zien, heeft Shalina negatieve gevoelens kunnen ombuigen naar iets positiefs. Ze voelt nu begrip, niet alleen voor haar ouders, maar zelfs voor haar vroegere coaches. “Die trainer wilde ook gewoon de beste zijn, hij deed wat hem was voorgedaan. Ik praat het niet goed, maar probeer het wel te begrijpen. We moeten af van het oude beeld van turnen. Waarom geen trainingen vol aanmoediging en positiviteit, zodat kinderen groeien in plaats van breken?”

Pret en plezier

Die positiviteit past Shalina nu ook toe als leerkracht. “Laat die prestatiedruk los. Plezier is veel belangrijker. In turnen wordt gestreefd naar perfectie, maar dat kweekt angst om fouten te maken. Ik wil mijn leerlingen en kinderen meegeven dat ze goed zijn zoals ze zijn.”
Ik zie het nu, elke dag in mijn klas. De angst voor fouten zit diep. Zelfs bij kinderen van zes. Ik leer ze dat ze goed zijn zoals ze zijn. Dat perfectie een leugen is en plezier een waarheid.

Door deze verandering vond ze haar liefde voor turnen terug bij het groepsspringen bij ‘Turn Totaal Langedijk’. Zelfs haar zesjarige dochter turnt nu. “Als ik haar zie huppelen richting de turnhal, met haar haar in een strikje en een grote glimlach op haar gezicht… dan voel ik iets warms. Als ik ál die meisjes zie huppelen naar de turnhal, met pakjes en strikken, dan maakt dat me blij. "Zo hoort het te zijn: niet trainen om te presteren, maar bewegen om te bloeien. Zó hoort turnen te zijn. Het is gewoon een prachtige sport.”

Meer informatie

Titel : Over de kop van een turnster – Wat er allemaal in mijn hoofd omging tijdens en na mijn turncarrière in de ontdekkingstocht naar mijn eigen identiteit en geluk
Genre : Waargebeurde verhalen, Literaire non-fictie
Auteur : Shalina Groenveld
Uitgever : BoekScout, Soest, www.Boekscout.nl
Aantal pagina’s : 226
ISBN : 978-94-646-8046-1
Verkrijgbaar : Bij elke boekhandel en via shalinagroenveld.nl.

Boekbespreking kwam tot stand in samenwerking met NL Magazine.

 

Reacties